Τέταρτη «Ημέρα Εξέγερσης» στην Αίγυπτο
Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα στην Αίγυπτο, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με συγκρούσεις αστυνομικών με τους διαδηλωτές και πληροφορίες να κάνουν λόγο για νεκρούς και συλλήψεις. Αίτημα των διαδηλωτών είναι ο Χόσνι Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία της χώρας, την οποία κράτα επί 30 συναπτά έτη. Στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορία, ενώ ο στρατός έχει βγει στους δρόμους.
Οι διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αραβικές χώρες έχουν περίπου όλες τα ίδια αιτήματα: θέσεις εργασίας, χαμηλότερες τιμές, καταπολέμηση της διαφθοράς αλλά και ανατροπή της απολυταρχίας. Το διαφορετικό που είχε η εξέγερση της Τυνησίας, είναι ότι έδειξε πως η αλλαγή είναι δυνατή όταν οι πολίτες ενεργούν από κοινού. Το παράδειγμα αυτό ακολουθεί και η Αίγυπτος.
Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να φύγει ο Μουμπάρακ από την εξουσία, ο οποίος είναι 82 ετών και μάλιστα έχει υπαινιχθεί ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος. Οι πρωτοφανείς, εδώ και τριάντα χρόνια, διαδηλώσεις ανησυχούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ, καθώς ο Μουμπάρακ είναι ένθερμος σύμμαχος τους. Η «συμμαχία» αυτή είναι που έχει απομονώσει την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, και ένα ισλαμικό καθεστώς στη χώρα θα της δώσει πίσω την επιρροή που είχε παλαιότερα.
«Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων», γράφει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δελαστίκ στο «Έθνος».
Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο αποτελείται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν στην εξουσία τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και τιμημένο με Νόμπελ Ειρήνης το 2005, ο οποίος έφτασε χθες στο Κάιρο. Ο ίδιος δήλωσε «έτοιμος να αναλάβει την εξουσία για μια μεταβατική περίοδο, στην περίπτωση που το ζητήσουν οι διαδηλωτές». Ωστόσο, αν και σε περσινή του επίσκεψη στην Αίγυπτο είχε γίνει δεκτός σαν ήρωας, χθες στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν μόνο δημοσιογράφοι και όχι πολίτες.
Διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με μαζικές συλλήψεις, βίαιη καταστολή και ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων.
ΠηγήΤρίζει το καθεστώς Μουμπάρακ
Τουλάχιστον 60 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις ογκώδεις διαδηλώσεις
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας» και δήλωσε πως θα ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας που θα επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα. Αγνωστη παραμένει ακόμη η στάση που θα κρατήσουν οι ένοπλες δυνάμεις ενώ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση παραιτήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, ύστερα από μία σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το πρωί, εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους τη νύχτα ξαναβγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας "φύγε, φύγε", απευθυνόμενοι προς τον Μουμπάρακ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς πλησίον των διαδηλωτών. Άγνωστο παραμένει αν έβαλαν με πραγματικά πυρά.
Λίγο μετά τις 11, υπήρξαν μαρτυρίες για βίαιες συγκρούσεις στην Ισμαηλία, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακολούθησαν μαρτυρίες για συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια και χρήση πραγματικών πυρών από τις Αρχές.
Το διάγγελμα Μουμπάρακ
Ο Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του και εξέφρασε την κατανόησή του για τον "πόνο και τα προβλήματα του λαού" τα οποία και θα προσπαθήσει να επιλύσει "καταπολεμώντας τη φτώχεια και τη διαφθορά".
Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο.
"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός δεν μπορούν να λυθούν μέσα από τη χρήση βίας και το χάος αλλά με εθνικό διάλογο και σταθερότητα" είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
"Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.
Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας. . . τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας".
Αμέσως μετά το τηλεοπτικά διάγγελμα του Μουμπάρακ στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κεντρικά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
Λίγες ώρες νωρίτερα μέρος του στρατού έδειχνε να ενώνεται με τους πολίτες στις μεγάλες διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ώρες την Αίγυπτο.
"Μπλακάουτ" στην ενημέρωση
Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε όλες τις πόλεις, από τις 6 το απόγευμα ως τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, ενώ έχει επιβάλλει από το πρωί πρωτοφανές μπλακάουτ στην ενημέρωση, θέτοντας κυριολεκτικά εκτός διαδικτύου την Αίγυπτο. Παράλληλα έχουν "μπλοκάρει" και οι τηλεπικοινωνίες.
Δύο και πλέον ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού και τεθωρακισμένα κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.
Ενοπλες Δυνάμεις: Αγνωστη ακόμη η στάση που θα τηρήσουν
"Δεν θέλουμε πια τον Μουμπάρακ, δεν θέλουμε πια αυτήν την κυβέρνηση. Όμως αγαπάμε το στρατό, οι Αιγύπτιοι αγαπούν το στρατό", δήλωσε ένας νεαρός διαδηλωτής, τα λόγια του οποίου απέσπασαν τις επιδοκιμασίες των υπόλοιπων.
Επίσημα δεν έχει ακόμη υπάρξει καμιά ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη στάση που θα κρατήσουν οι αξιωματικοί σε σχέση με το καθεστώς. Γεγονός όμως είναι ότι ο στρατός δεν κινείται εναντίον του πλήθους.
Οπως έγινε πριν λίγες ώρες γνωστό ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στις ΗΠΑ και επέστρεψε στη χώρα.
"Δεν ξέρουμε ακόμη με ποια πλευρά είναι ο στρατός, αν είναι μαζί μας. Αλλά είναι αλήθεια πως όλοι σεβόμαστε το στρατό", πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής στη συνοικία Ντόκι.
Χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από τους οποίους είναι -όπως αναφέρουν διαδηλωτές- ντυμένοι με πολιτικά, είχαν αναπτυχθεί από το πρωί σε καίρια σημεία στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες πόλεις της χώρας.
Τουλάχιστον 60 νεκροί και 1.100 τραυματίες
Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών είναι 38: 12 στο Κάιρο, ένας στη Γκίζα, 3 στο λιμάνι του Σάιντ, 8 στην Αλεξάνδρεια, 12 στο Σουέζ και δύο στη Μανσούρα. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας σε 1.900, από τους οποίος οι 500 είναι αστυνομικοί. Από την Τρίτη ως σήμερα φέρεται να έχουν τραυματισθεί 2.500 Αιγύπτιοι, 1.500 πολίτες και 1.000 αστυνομικοί.
Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην Αίγυπτο και χθες, Πέμπτη. Η κυβέρνηση απαντά με συλλήψεις και με την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στους δρόμους
Όπως μετέδωσαν, όμως, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ιατρικές πηγές της χώρας, οι νεκροί από τις συγκρούσεις είναι περισσότεροι από 60 και ίσως να φτάνουν και στους εκατό. Για "Παρασκευή της Οργής" κάνουν λόγο διεθνείς αναλυτές και σχολιαστές.
Τριάντα άνθρωποι έφτασαν νεκροί στο νοσοκομείο Ελ Νταρμαντάς του Καΐρου, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Δύο από τα θύματα ήταν παιδιά. Ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στην Αλεξάνδρεια μετέδωσε ότι μέτρησε ο ίδιος 20 πτώματα. Ιατρικές πηγές στο Σουέζ έκαναν λόγο για 13 νεκρούς.
Το Reuters υπολογίζει σε τουλάχιστον 74 τους νεκρούς. Το Αλ Τζαζίρα σε 95.
Στις φλόγες τυλίχθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πολύς κόσμος αψήφισε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και παρέμεινε στους δρόμους.
Στο μεταξύ από το πρωί, έχει ακυρωθεί σχεδόν το σύνολο των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο του Καίρου. Ειδικότερα, η EgyptAir εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία πτήση τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι
Κεντρικό πρόσωπο στις διαδηλώσεις είναι ο Νομπελίστας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που φέρεται να δέχθηκε και αυτός επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή των Μουσουλμάνων στα τζαμιά της Αιγύπτου.
Διεθνής αντιδράσεις
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε ότι η βία δεν θα εξαφανίσει τα παράπονα και κάλεσε τη κυβέρνηση "να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης". Όπως σχολίασε, οι αρχές οφείλουν να "επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες".
Από το Νταβός της Ελβετίας, η Ανγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο. "Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα", δήλωσε προσθέτωντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορεύεται στον κόσμο η πρόσβαση στις πληροφορίες. "Δεν έχει κανένα νόημα να αποκλείονται οι άνθρωποι ή να μειώνεται η πρόσβαση στις πληροφορίες. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο. Η σταθερότητα της χώρας είναι βεβαίως εξαιρετικά σημαντική αλλά όχι εις βάρος της ελευθερίας της γνώμης" δήλωσε.
Με ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζει πως δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο στην Αίγυπτο.
Συλλήψεις και μπλακάουτ στη διάρκεια της νύχτας
Τουλάχιστον 20 υψηλόβαθμα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει "ανοικτή στο διάλογο" προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως θα λάβει "αποφασιστικά μέτρα" κατά των διαδηλωτών. Εκπρόσωπος του εκτός νόμου κόμματος έκανε λόγο για δεκάδες συλλήψεις, ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιδρομές της αστυνομίας σε σπίτια μελών της Αδελφότητας με εκπρόσωπό της να μιλά για "σαρωτικούς ελέγχους ασφαλείας".
Ηδη από την Πέμπτη το βράδυ η πρόσβαση των Αιγυπτίων σε δημοφιλείς online πλατφόρμες, όπως το Facebook και το twitter, έχει διακοπεί, προφανώς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να παρεμποδίσει κάθε προσπάθεια συντονισμού των διαδηλωτών αλλά και ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση προχώρησε ένα ακόμα βήμα, κυριολεκτικά αποσυνδέοντας την Αίγυπτο από το διαδίκτυο. Οπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής σταμάτησε η λειτουργία όλων των συνδέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και του υπόλοιπου κόσμου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη χώρα. Ωστόσο, κάποιοι "θύλακες" επικοινωνίας, όπως μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, παρέμειναν online, ενώ με τη χρήση διαφόρων τεχνικών φαίνεται πως κάποιοι πολίτες καταφέρνουν να παρακάμψουν το ψηφιακό φίμωτρο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μουμπάρακ.
To πρωί του Σαββάτου αποκαταστάθηκε η λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, η οποία είχε διακοπεί το βράδυ για περιοχές του Καΐρου με διαταγή της κυβέρνησης. Δεν αποκαταστάθηκε, ωστόσο η υπηρεσία μηνυμάτων κειμένου.
Οι πρώτες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τρίτη και αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς παρακολουθούσαν τις πορείες χωρίς να επεμβαίνουν. Το σκηνικό άλλαξε άρδην αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, με αστυνομικούς να επιτίθενται κατά ομάδων διαδηλωτών, κάτι που επαναλήφθηκε και κατά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης. Στη διάρκεια της εβδομάδας τουλάχιστον 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των συλληφθέντων. Κυβερνητικές πηγές μιλούν για περίπου 800 συλλήψεις, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για 1.000 - 2.000 συλλήψεις.
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο
Η Διεθνής Αμνηστία συνιστά εκ νέου σήμερα στις αιγυπτιακές αρχές αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ενώ άσκησε έντονη κριτική για τις πράξεις των δυνάμεων ασφαλείας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.
"Γίναμε μάρτυρες απερίσκεπτων αντιδράσεων των δυνάμεων της τάξης στις 25 Ιανουαρίου, με αλόγιστη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εκ μέρους τους, σε κάθε ευκαιρία", κατήγγειλε η Χασιμπά Χατζ Σαραουί, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστία για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι διαδηλώσεις της 25ης Ιανουαρίου άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό.
Οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν συστηματικά το επιχείρημα της "κατάστασης εκτάκτου ανάγκης" τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με τις καταγγελίες της οργάνωσης, δικαιολογώντας έτσι ριζοσπαστικά μέτρα κατά της ελευθερίας έκφρασης και κατά των διαδηλώσεων και νομιμοποιώντας συμπεριφορές βίας.
Πηγή