- ΚΝΕ έγραψε:
- Οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή εργάτες γης, μαύρης εργασίας που δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Άλλοι, θύματα πολέμου και διώξεων δικαιούνται άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν.
Όχι,είναι άνθρωποι που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια,έχουν δουλειές και ζητούν απλώς νομιμοποίηση του καθεστώτος τους.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η κατάληψη στη Νομική δεν είναι των μεταναστών
Ποιό θα είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της κατάληψης στη Νομική;
• Tο βασικό αίτημα των μεταναστών για πολιτικό άσυλο αποκλείεται να ικανοποιηθεί. Γιατί αν ικανοποιηθεί, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει ντόμινο καταλήψεων στα Πανεπιστήμια ανά τη χώρα, οπότε το επόμενο θα είναι να τα κλείσουμε επ'αόριστον.
• Την συμπάθεια της ελληνικής κοινωνίας αποκλείεται να την κερδίσουν με αυτό τον τρόπο. Δε μιλώ για το κλίμα στα ΜΜΕ (που πολλοί μπορεί να ισχυριστούν ότι είναι φτιαχτό), αλλά για το κλίμα στην κοινωνία. Ακούω από το πρωί συζητήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και πολύ διαφορετικών πεποιθήσεων, αλλά δε βρήκα σχεδόν κανένα που να επικροτεί την συγκεκριμένη κίνηση.
• Αντίθετα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιδεινωθεί το κλίμα στην κοινωνία για τους μετανάστες, καθώς θα βρουν ένα επιπλέον επιχείρημα οι θιασώτες του αντι-μεταναστευτικού μένους, που σπεύδουν να πυροδοτήσουν το κλίμα στον Αγιο Παντελεήμονα και αλλού.
Αυτή την ώρα, την προσοχή της κοινωνίας την έχουν ήδη κερδίσει αυτοί που εμπνεύσθηκαν και οργάνωσαν την μετακόμιση από την Κρήτη και την εγκατάσταση στη Νομική. Είναι όμως για το καλό των μεταναστών, ή για την εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων και καταστάσεων; Θα πήγαιναν ποτέ από μόνοι τους οι μετανάστες να εγκατασταθούν σε ένα Πανεπιστήμιο; 'H μήπως τους πήραν κάποιοι από το χέρι και τους έκαναν μάθημα περί ασύλου;
Για την απερίγραπτη εικόνα της Πρυτανείας, που αντιδικεί με την Αστυνομία για το ποιός επέτρεψε να φτάσει η κατάσταση στα άκρα, το μόνο που έχω να πω είναι ότι δε με εκπλήσσει. Χιλιοπαιγμένο το έργο. Ο Πρύτανης λέει ότι ειδοποίησε εγκαίρως και ζήτησε να μην επιτραπεί η μετακίνηση των λαθρομεταναστών από την Κρήτη στην Αθήνα. Η Αστυνομία – προφανώς επειδή ήλπιζε να λυθεί από μόνο του το θέμα – περίμενε λέει από τον Πρύτανη να της ζητήσει να επέμβει. Και τώρα οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας λένε ότι είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πανεπιστημίου το άσυλο. Ολοι μαζί κακοποιούν το πανεπιστημιακό άσυλο, φέρουν την ευθύνη για τη νέα διαφαινόμενη διεθνή κατακραυγή εις βάρος της Ελλάδας (ήδη μας δείχνουν με το δάχτυλο στην Ευρώπη για την ανεπάρκεια του κράτους μας στο θέμα των παράνομων μεταναστών) και δείχνουν ότι ανησυχούν πρωτίστως για το πώς θα πετάξουν μακριά το μπαλάκι.
Αν δούμε με μετριοπάθεια και νηφαλιότητα πού πάει το πράγμα, αν αγαπάμε (ή έστω συμπαθούμε) τους μετανάστες στα αλήθεια και θέλουμε να τους δούμε να ενσωματώνονται στην κοινωνία μας, αν ειλικρινά απεχθανόμαστε τη βία (από όπου και αν προέρχεται) και την κάθε είδους επιβολή τετελεσμένων, αξίζει τον κόπο να το ξανασκεφτούμε. Γιατί η υπόθεση εργασίας, ότι τους βοηθά κάποιος με το να τους υπαγορεύει δήθεν “έξυπνους” τρόπους να διεκδικήσουν το πολιτικό άσυλο, “μπάζει” από παντού.
Εμένα μου αρέσει να ζω σε πολυπολιτισμική κοινωνία. Να κινούμαι ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Να διδάσκομαι από την δύναμή τους, από την φαντασία τους, να εκπλήσσομαι από την αλλιώτικη κουλτούρα τους. Και θέλω να τους στηρίξω. Φωνάζω στο κοινωνικό και φιλικό μου περιβάλλον, ότι οι μετανάστες χωράνε στην Ελλάδα – και αν δε χωράνε, τότε εκείνοι μόνοι τους θα αναζητήσουν αλλού ένα καλύτερο αύριο. Οτι δεν πρέπει να τους φοβόμαστε, αλλά να τους δίνουμε ευκαιρίες και να τους καταλαβαίνουμε. Πάνω από όλα, να είμαστε δίκαιοι μαζί τους. Εν προκειμένω τους αδικούν, και ο ανύπαρκτος κρατικός μηχανισμός μας και οι όψιμοι “υποστηρικτές” τους.
Πηγή26/1/2011 - Ανακοίνωση Κοσμητείας Σχολής Ν.Ο.Π.Ε.
Η Κοσμητεία της Σχολής Ν.Ο.Π.Ε. συνεδρίασε σήμερα 26.1.2011 στα γραφεία της Πρυτανείας, ύστερα από πρόσκληση του Κοσμήτορα, με παρουσία και του Πρύτανη και αποφάσισε ομόφωνα το κτήριο της οδού Σίνα να αποδοθεί στην κανονική ακαδημαϊκή διαδικασία.
Τα Τμήματα είναι αρμόδια να αποφασίσουν σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων και των μαθημάτων.
ΠηγήΟλονυχτία επαφών για άλλο χώρο
Μετά τη μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλο, χθες εν χορώ, από τα όργανα της πολιτείας μέχρι τις πολιτικές και δικαστικές αρχές, βρέθηκε... «διέξοδος» με την ανάθεση της πλήρους ευθύνης για την απεμπλοκή στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που δέχτηκε αφόρητες πιέσεις να «καθαρίσει» εκείνη το θέμα της απομάκρυνσης των μεταναστών από τη Νομική.
Η εντολή της υπουργού Παιδείας προς το Πρυτανικό Συμβούλιο, μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ήταν τελεσιγραφική: «Βρείτε λύση για την εκκένωση του κτηρίου, διαφορετικά προχωρήστε σε άρση του ασύλου και αν δεν μπορείτε καλέστε την Αστυνομία, που είναι έτοιμη να συνδράμει». Ενδεικτική των προθέσεων, ακολούθησε εντολή και στον εισαγγελέα για προανακριτική εξέταση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάριζε ρητά πως δεν θα γίνει καμιά μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνης τόνισε ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του Πανεπιστημίου και του ασύλου», καταγγέλλοντας «όσους επένδυσαν πολιτικά επικίνδυνα στην εκμετάλλευση του θεσμού του Πανεπιστημίου». Αργά χθες το βράδυ η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρήκε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας κατάλληλο για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.
Αρον άρον... εκκενώστε, αλλιώς αίρεται το άσυλο αυτό. Δεν υπήρχε άλλη απαίτηση από τα όργανα της Πολιτείας, μηδενός εξαιρουμένου, από την κορυφή μέχρι τη βάση, από τις πολιτικές μέχρι τις δικαστικές αρχές, προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικά μετά την έκτακτη έκκλησή του για κοινή αντιμετώπιση, χθες το πρωί.
Η υπουργός Παιδείας ανέλαβε να τον καλέσει ώστε να το εμπεδώσει. «Εξαντλήστε όλα τα μέσα προκειμένου να τους απομακρύνετε κι αν δεν τα καταφέρετε, εφαρμόστε το νόμο», δήλωσε στο πρυτανικό συμβούλιο και στον προεδρεύοντα της Συνόδου των πρυτάνεων, χθες το απόγευμα, μετά τη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό.
«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα, θα βρούμε λύση», ήταν η απάντηση και ακολούθησε ένα ξέφρενο ράλι επαφών μέχρι αργά το βράδυ, με κάθε πιθανό φορέα, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν χώρους.
Χωρίς παρερμηνείες
Η εντολή δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οι πρυτανικές αρχές γρήγορα να «καθαρίσουν» το θέμα. Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για «παραβίαση του ασύλου» (όπως ορίζεται από το νόμο Γιαννάκου, που συνδέεται με την παρακώλυση εκπαιδευτικής διαδικασίας και εργασίας), αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, για «κατάχρηση του ασύλου», η επιταγή για εφαρμογή του νόμου έχει μια ερμηνεία. Αν δεν βρούν λύση, να άρουν οι ίδιοι το πανεπιστημιακό άσυλο και να φωνάξουν την Αστυνομία, που δήλωσε διά του αρμόδιου υπουργού «έτοιμη να συνδράμει». Εν ολίγοις, το παιχνίδι του πινγκ πονγκ με την ευθύνη του χειρισμού της υπόθεσης (που παίχτηκε προχθές) γύρισε σε μονότερμα, με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να δέχεται τρομερές και συνεχείς πιέσεις για ανάληψη της πλήρους ευθύνης για απεμπλοκή. Αποκορύφωμα, η εμπλοκή του εισαγγελέα με την εντολή για προκαταρτική εξέταση.
Από νωρίς το πρωί είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στην πρόσκληση για κοινή σύσκεψη με υπουργό Εσωτερικών και αρμόδιο υφυπουργό, δήμαρχο Αθηναίων και περιφερειάρχη, που απηύθυνε από νωρίς το πρωί με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, οι απαντήσεις ήταν χαρακτηριστικές. «Σοβαρότητα» συνέστησαν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, άρνηση να «επωμισθεί ευθύνη που δεν του ανήκει» δήλωσε ευθαρσώς ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ επαναλήφθηκαν οι ίδιες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα των μεταναστών.
Συγκεκριμένα, από το Εσωτερικών δήλωναν ότι: «Απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτά απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητών της ομαλότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του πανεπιστημίου», επισημαίνοντας πως «Ο υπουργός Εσωτερικών, χθες, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες ούτε θα πραγματοποιηθεί». Το ίδιο αρνητικός ο δήμαρχος, που απάντησε ότι «μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, όχι όμως και να επωμισθεί την ευθύνη αυτής της κατάστασης». Ακόμη πιο κατηγορηματικός ήταν στην πρόταση Τσίπρα για παραχώρηση δημοτικού χώρου. Οπως είπε: «Η παραχώρηση χώρου από το δήμο για άγνωστο χρονικό διάστημα ισοδυναμεί με την ανάληψη αυτής της ευθύνης. Ιδίως όταν αβασάνιστα ζητείται δημοτικό γυμναστήριο ή γήπεδο για να στεγάσει επ' αόριστον 300 απεργούς πείνας!». Απέδωσε, δε, «την κρίση στην πόλη μας» σε «κάποιους που συμβούλευαν λάθος τους ανθρώπους αυτούς και τώρα αποφεύγουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν».
Χωρίς τελεσίγραφο
Τέλος, ο κύριος Παπουτσής έδωσε ξανά το κυβερνητικό στίγμα: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις πανεπιστημιακές Αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».
Οσο για την υπουργό, ήταν αυστηρή, αλλά δέχτηκε και την επιμονή των εκπροσώπων της διοίκησης του Ιδρύματος, που συνοδευόταν και από τον κ. Παπαθεοδώρου, προεδρεύοντα της Συνόδου των πρυτάνεων (όπως και νωρίτερα το πρωί, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου), να αποφύγουν τη λύση της άρσης του ασύλου. Ο κ. Παπαθεοδώρου, μάλιστα, αργά το βράδυ, διέψευσε την πληροφορία ότι στη συνάντηση με την υπουργό ετέθη τελεσίγραφο να λήξει η υπόθεση μέχρι σήμερα το μεσημέρι.
Από την άλλη, σύσσωμη η διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπαθεοδώρου, το πρωί, μίλησαν για «κατάχρηση του ασύλου» καταγγέλλοντας ως «καθοδηγούμενη την κατάληψη», επιμένοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για «πρωτίστως ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο οφείλει να λύσει η Πολιτεία». Παράλληλα, όμως, έριξαν βέλη προς τον Συνασπισμό, τα μέλη της νεολαίας του οποίου υποστήριξαν και διευκόλυναν την εγκατάσταση στη Σχολή. Χωρίς να κατονομάζει, ο κ. Πελεγρίνης τόνισε πως «λύση δεν μπορεί να δοθεί με την ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του Πανεπιστημίου και του ασύλου», καταγγέλλοντας «όσους επένδυσαν πολιτικά επικίνδυνα στην εκμετάλλευση του θεσμού του Πανεπιστημίου».
Σε μια προσπάθεια, πάντως, εκτόνωσης της κατάστασης, η Κοσμητεία ανακοίνωσε πως από σήμερα η Νομική Σχολή θα λειτουργεί κανονικά.
Βέβαια, εν όψει εξεταστικής περιόδου, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, η λειτουργία θα είναι τυπική, καθώς μαθήματα δεν γίνονται. *
Εισαγγελική έρευνα
Με «σημείο αιχμής» τη διακρίβωση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των πρυτανικών αρχών αλλά και των εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας εμπλεκόμενων προσώπων, διενεργείται από χθες κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της εισόδου και παραμονής των 250 μεταναστών στη Νομική Σχολή της Αθήνας.Την εντολή για την άμεση διενέργεια εισαγγελικής έρευνας έδωσε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος.
Κ. ΚΑΤ.Πρυτανεία: Βρέθηκε κτήριο, εγγυούμαστε τη μεταφορά
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε πως σε συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρήκε κτήριο «στο κέντρο της Αθήνας», κατάλληλο για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.
Αν και οι εκπρόσωποι των τελευταίων δήλωναν άγνοια για την εξέλιξη, η διοίκηση του Ιδρύματος διαβεβαίωνε όχι μόνο για την καταλληλότητα του κτηρίου, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών, την οποία και θα προγραμμάτιζε σήμερα νωρίς το πρωί. Οσο για το σημείο όπου βρίσκεται το κτήριο, δεν έγινε γνωστό κυρίως για λόγους ασφαλείας. Πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν πως βρίσκεται επί της οδού Πατησίων.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Το Πρυτανικό Συμβούλιο, μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με φορείς για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της παραμονής μεταναστών στο κτήριο της Νομικής, ανακοινώνει τα ακόλουθα:
1. Παρά τις αντιξοότητες, εξασφαλίσαμε σήμερα κτήριο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.
2. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων -του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΑΨΥ) και της Αποστολής- οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό.
3. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτήριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
4. Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή.
Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτήριο».
ΠηγήΛύση στο παρά πέντε για Νομική προωθεί ο πρύτανης
Αργά το βράδυ της Τετάρτης (26/01) σε σύσκεψη των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου Αθηνών, με εκπροσώπους τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, πάρθηκε η απόφαση οι 237 λαθρομετανάστες να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις της υγιεινής. Ωστόσο, οι μετανάστες δεν έχουν δεχτεί και δεν εμφανίζονται θετικοί στο να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο κτήριο, με τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης να επισημαίνουν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση.
Πρόκειται για ένα νέο κτίριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία του. Δεν είναι δημόσιο αλλά ανήκει σε μία από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ήδη από το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησαν οι απαραίτητες εργασίες για την υποδοχή τους.
Όμως παραμένει άγνωστο ακόμα εάν οι λαθρομετανάστες θα αποδεχθούν μια τέτοια λύση ή θα αρνηθούν, όπως έπραξαν και με την πρόταση για το Χημείο και επέλθει νέο αδιέξοδο.
Η μεταφορά των λαθρομεταναστών -αν συναινέσουν- αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (27/01).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου
"Παρά τις αντιξοότητες εξασφαλίσαμε σήμερα κτίριο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής - οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας».
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
"Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή. Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτίριο".
Στον Άρειο Πάγο πρύτανης
Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης (27/01) ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, μαζί με το νομικό σύμβουλο του Πανεπιστημίου, για το ζήτημα της κατάληψης χώρου της Νομικής Σχολής Αθηνών από μετανάστες.
Ο κ. Τέντες επισήμανε ότι η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται είναι προς κάθε κατεύθυνση και αφορά όχι μόνο πιθανά αδικήματα των πρυτανικών αρχών αλλά και των διακινητών των αλλοδαπών μεταναστών και των αρμοδίων αρχών, καθώς οι αλλοδαποί έφθασαν στην Αθήνα από την Κρήτη.
Ακόμη, διευκρινίστηκε ότι εάν υπάρξουν ύποπτοι θα κληθούν μέσα στις επόμενες ώρες να καταθέσουν και σε περίπτωση που υπάρξουν αδικήματα, θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι υπάρχουν ευθύνες από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για τους διακινητές των λαθρομεταναστών. Ο πρύτανης εξέφρασε την αγωνία του για να μην υπάρξει βίαια εκκένωση της Νομικής Σχολής, ενώ από την πλευρά του ο κ. Τέντες επισήμανε ότι εάν δεν ζητηθεί από τις πρυτανικές αρχές δεν μπορεί να γίνει επέμβαση στο κτίριο της Νομικής.
Για προβοκάτσια έκανε λόγο η κυβέρνηση
Το ενδεχόμενο να πρόκειται για προβοκάτσια, με σκοπό να χυθεί αίμα στη Νομική, φοβάται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να αναφέρει πως δεν πρόκειται να ασκηθεί η βία, "αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς".
Στις αλλεπαλληλες συσκέψεις που είχε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Πανεπιστημιακούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας παράλληλα ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι νόμοι.
Νωρίτερα, ο πρύτανης του Καποδιστριακού, Θεοδόσης Πελεγρίνης, είχε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, όπου εκεί εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ειρηνική λύση του προβλήματος.
\Άλλωστε ο ίδιος ο πρύτανης νιώθει πιεσμένος και ζητά πολιτική κάλυψη για τις όποιες τυχόν αποφάσεις του πρυτανικού συμβουλίου που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην άρση του ασύλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έγινε αποδέκτης πιέσεων από την υπουργό Παιδείας, η οποία του μετέφερε τη δυσφορία του πρωθυπουργού για τις εξελίξεις.
Μάλιστα, η Άννα Διαμαντοπούλου, φέρεται να απαίτησε την άρση του ασύλου από το πρυτανικό συμβούλιο προκειμένου να γίνει εφικτή η επέμβαση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής.
Αμέσως μετα τη συνάντηση ο πρύτανης κ. Πελεγρίνης, δήλωσε ότι αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της κας Διαμαντοπούλου, και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εξέρευση συναινετικής λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες , κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές καταλήγουν στο να δώσουν νέο περιθώριο χρόνου στους μετανάστες να εκκενώσουν τη Νομική μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (27/01), αλλιώς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άρση του ασύλου.
Πηγή