Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Ελεύθερη Σκέψη
Ένα φόρουμ για συζητήσεις ελευθεριακού χαρακτήρα!!
Καλώς ήρθατε στην Ελεύθερη Σκέψη! Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει αλλαγές στην εμφάνιση του φόρουμ καθώς επίσης και να συμμετέχει σε όλες τις αποφάσεις. Καλά ποστ!!
O διάσημος αστροφυσικός Stephen Hawking, στο νέο του βιβλίο ''The grand design'', αναφέρει πως ο ρόλος του Θεού στην δημιουργία του σύμπαντος, κάθε άλλο παρά απαραίτητος είναι.
Το Big Bang ήταν το αποτέλεσμα των αναπόφευκτων νόμων της φυσικής για να δημιουργηθεί αυθόρμητα, και δεν χρειάζονταν το Θεό για να ‘ανάψει’ τη σπίθα της δημιουργίας του σύμπαντος, συμπεραίνει.
"Το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; Όχι", απαντά ο διασημότερος βρετανός επιστήμονας. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής, εξηγεί.
Το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσατε (στα αγγλικά δυστυχώς)εδω.
H κριτική του βιβλίου είναι σκληρή κυρίως από ανθρώπους βαθιά θρησκευόμενους, οι οποίοι ισχυρίζονται πως στο βιβλίο, δεν απαντάται ακράδαντα η μη χρησιμότητα του Θεού στη δημιουργία. Μία από τις κριτικές εδω:
Συνοπτικά λέει ότι ενώ ο Hawking στο βιβλίο του λέει ότι η φιλοσοφία είναι νεκρή, ο ίδιος επιδίδεται σε μια μακροσκελή φιλοσοφική/υπαρξιστικομεταφυσική ανάλυση για το τι είναι πραγματικό και το τι δεν είναι. Ότι εφόσον το Σύμπαν ήρθε από το τίποτα, δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα και ότι τίποτα δεν είναι αλήθεια. Δηλαδή ότι εν τέλει, κανένας δεν έχει πραγματικά δίκιο. Απλά μερικές θέσεις είναι πιο πειστικές από άλλες. Ο καθένας διαμορφώνει τη δική του πραγματικότητα, και όχι μεταφορικά. Κυριολεκτικά! Αν εγώ πιστεύω ,π.χ. ότι υπάρχει Θεός και εσύ ότι δεν υπάρχει, τότε ο Θεός και υπάρχει και δεν υπάρχει ταυτόχρονα.
Ο Craig κριτικάρει την θέση του Hawking λέγοντας ότι όταν λέει ότι το Σύμπαν ήρθε από το τίποτα, δεν εννοεί την μη-ύπαρξη αλλά το κβαντικό κενό το οποίο κάθε άλλο παρά τίποτα είναι και το οποίο δεν είναι απαραίτητο στην ύπαρξή του αλλά εξαρτώμενο και γεμάτο ιδιότητες. Άρα, η απόλυτη αρχή εξακολουθεί να μην αποφεύγεται. Τουναντίον το μοντέλο που παρουσιάζει και στο "Grand design" και στο "A brief history of time" ενισχύουν τη θέση ότι η φυσική πραγματικότητα ξεκίνησε να υπάρχει. Τέλος εξηγεί ποια θεωρητικά εμπόδια συναντά η θεωρία περί πολλαπλών συμπάντων. Εμπόδια τα οποία ο Στηβ δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναφέρει ή να εκλογικεύσει.
Μια διασκεδαστική, αν και προσβλητική κριτική, μας έρχεται από τον κρατικοδίαιτο ρασοφόρο Σεραφείμ:
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ο συγκεκριμένος παραπληγικός βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν δια την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν δια την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του διότι η ασθένεια, η φθορά και ο θάνατος δεν προέρχονται από τον Θεόν αλλά είναι αποτέλεσμα της σχάσεως των ανθρώπων και του κόσμου από Αυτόν.”
Και άλλα ευχάριστα
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Θωμάς στις Πεμ Νοε 18, 2010 9:54 pm, 1 φορά
Brognor
Αριθμός μηνυμάτων : 476 Reputation : 0 Ημερομηνία εγγραφής : 18/11/2010 Ηλικία : 39
Θέμα: Απ: Stephen Hawking Πεμ Νοε 18, 2010 4:16 pm
Ena paloukwma pou exoun na fane oi xristianoi.... 8a eishgh8w epi tou 8ematos ston syntrofo velzevoulh
???????? Επισκέπτης
Θέμα: Απ: Stephen Hawking Πεμ Νοε 18, 2010 5:00 pm
Πως μπορεί ο Craig ν'αποδείξει ότι πριν τη διαστολή του Σύμπαντος,δηλαδή στο zero point,υπήρχε κβαντικό κενό?
???????? Επισκέπτης
Θέμα: Απ: Stephen Hawking Πεμ Νοε 18, 2010 5:38 pm
η απόλυτη ανάλυση, πάντως, τείνει να μετεωρίζεται μεταξύ κενού και σωματιδίου... είναι τυχαίο που και στη φιλοσοφία η ανάλυση οδηγεί πολλές φορές στον μηδενισμό;
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Yannorfin στις Πεμ Δεκ 30, 2010 2:39 pm, 1 φορά